1.

През август 2013 е постигнато споразумение между компанията Vilnius Koliz и Chystopol Watch Factory Vostok за създаване на обединената компания Koliz Vostok.

Целта на новата компания е създаване на нова серия часовници, която да съчетае модерен дизайн и качество. Така беше създадена новата марка Vostok-Europe.

През април 2004 първата серия часовници Vostok-Europe е представена на BaselWorld, Колекцията включва 5 модела, включително “K3 Submarine,” който се превръща в първия бестселър на Vostok-Europe. Имената на часовниците са посветени на най-значителните постижения на съветската наука и технология и са обединени от слогана “Soviet Techno Design”.

През май 2004 започва производството на механизмите 2426 и 2432, разработени ексклузивно за  Vostok-Europe. Те са разработка на Runim Co., част от Chystopol Watch Factory Vostok.

През август 2004, първите партиди достигат Германия, Полша, Гърция и САЩ.

2.

След година, през февруари 2005 Vostok-Europe става официалния хронометър на състезанието Мурманск-Владивосток, организирано от руската компания “Expedition

През 2006 компанията Vostok-Europe се мести в нов офис, проектиран специално, за да може да гарантира ефективната ѝ работа.

До 2007 Vostok-Europe се предлага в 30 държави.

Лимитираната версия на часовника ”ENERGIA” е създадена през 2008 и е първият и единствен асиметричен часовник Vostok-Europe.

3.

От 2009 Vostok-Europe сътрудничи с швейцарската компания mbmicrotec. Това е основата на нова колекция часовници с тритиеви тръби. Резултатът е серията ”Ekranoplan” – първите модели часовници Vostok-Europe с осветление с тритий.

Часовниците ”Anchar” излизат на пазара през 2010 и са първите дайвър часовници на VE, които съчетават микротръби с тритий и водустойчивост от 300 метра. Механизмите на часовниците са на японската компания SII.

Малко по-късно Vostok-Europe става официалния часовник на Гръцката футболна федерация.

От 2011 мотото на компанията е “For Going to Extremes”. През същата година Vostok-Europe стават официалните часовници на световния шампионат по гмуркане свободен стил, Гръцкия институт по морска археология и румънския рали шампионат и Enduro Rally в Латвия.

Световният шампион по Муай Тай Vadimir Moravcik (Словакия) става посланик на Vostok-Europe.

4.

През януари, 2012 часовниците Anchar преминават успешен полеви тест в рали Дакар от литовския състезател Gintautas Igaris. Разлито продължава две седмици през непроходим южноамерикански терен.

По-късно през годината “VE Are The Champions!” става новото мото на наградите MMA One Fighting Championship в Сингапур.

VE редовно прави специални версии за армиите на NATO: за водолазни екипи, пилоти на изтребители F-16 и хеликоптери Apache и много други воини.

През юли 2012 часовниците N1 Rocket Tritium са тествани в експедиция до най-дълбоката пещера в света – Кубера-Вороня. Литовско-украинската експедиция се спуска в пещерата с дълбочина над 2 км в продължение на 2 седмици.

На 12-и април 2013 часовникът Lunokhod с мултифункционален швейцарски механизъм е изстрелян до границите на стратосферата. Височината 16680 метра, двойно повече от тази на Еверест. Часовникът Lunokhod перфектно оцелява на температура -44 градуса по Целзии, 88mB налягане и 1200mkR/h радиоактивен фон.

5.

Известният литовски пилот, световният шампион по аеробатика, Jurgis Kairys става посланик на VE. От лятото на 2013 световно известният пилот взима в полет само специален часовник VE с подписа си на циферблата.

VE става партньор на известният литовски състезател Benediktas Vanagas – един от най-опитните автомобилни състезатели в Балтийските държави. Часовниците Anchar Titanium преминават тестове по време на Dakar Rally-2014 на китките на всички членове на отбора му.

Най-силният мъж в света Zydrunas Savickas (“BIG Z”), многократен носител на купите WORLD’s STRONGEST MAN, EUROPE’s STRONGEST MAN и IFSA STRONGMAN също е посланик на VE.  Big Z носи единствено персоналната си “BIG Z” версия на Lunokhod-2. Този автоматичен часовник има всичките титли на спортиста, гравирани на капака на касата си.

През 2014 year Vostok Europe произведе първите часовници в света с автоматичния хронографен механизъм NE88 от SII (Япония). Това са първите автоматични хронографи в историята на VE, посветени на 10-ата годишнина на компанията ни. Дизайнът им е вдъхновен от най-големият самолет в света AN-225 Mriya.