Vostok Europe Anchar NH35A-510C530 Black Leather Strap
Vostok Europe Anchar NH35A-510C530 - часовник с 300 m водоустойчивост

Терминът „водоустойчивост“ може да бъде подвеждащ. Описанието на степените на водоустойчивост е различно и, ако не знаете какво означават означенията, може да се окаже объркващо.

Какво се крие зад терминът водоустойчивост на часовниците

Водоустойчив” е често срещана характеристика на много часовници. Целта ѝ е да ви информира колко добре е изолиран часовникът срещу външното влияние на вода. Обикновено тя е придружена от данни за статичното тестово налягане, на което са били подложени пробни количества от същия модел. Тестовото налягане може да бъде обозначено или директно в единици (напр. Bar, атмосфери или по-често еквивалентната му дълбочина на водата в метри).

Тестово налягане

Данните за тестовото налягане в m не означават, че съответният водоустойчив часовник е проектиран за дълготрайна употреба в такива дълбочини. Например часовник с отбелязана 100m водоустойчивост няма да функционира постоянно на дълбочина 100м.

Причината за това е, че тестът се провежда веднъж, чрез прилагане на статично напрежение върху пробни бройки току-що произведени часовници. Тестовете, които се прилагат на специализираните часовници за гмуркане като някои модели на Vostok Europe, са различни. Те включват продължително изпробване на запечатването и сглобките, както и тестове във водна среда с различен състав.

Този тип часовници се тестват и в бързо променящи се налягане и температура, както и различни механични натоварвания.

Стандарт ISO 2281 за водоустойчивост на часовниците

Международният стандарт ISO 2281 Horology – Water-resistant watches е въведен през 1990г. Той определя водоустойчивостта на часовниците, предназначени за всекидневна употреба.

Те могат да бъдат употребявани във водна среда за кратки периоди от време, както и да бъдат излагани на краткотрайни промени в температурата и налягането на околната среда. Дори и да е отбелязано, че такъв часовник има някаква степен на водоустойчивост, то той не е предназначен за подводно гмуркане.

Стандартът ISO 2281 включва детайлна тестова процедура, включваща не само налягане, но и продължителност, температура на водата и други параметри.

Препоръки за експлоатация и поддръжка на вашия часовник

  • Тествайте водоустойчивостта на часовника си веднъж в годината.
  • Никога не отваряйте, не въртете и не движете коронката, докато часовникът е под вода.
  • Не се къпете с часовника си ако неговата степен на водоустойчивост е по-малка от 100м или 10 атм.
  • Никога не натискайте бутоните на хронографа докато часовникът е под вода, освен ако в ръководството изрично пише, че това е позволено.
  • Не подлагайте часовника на екстремни температурни промени или промени в налягането.
  • Пазете часовника от контакт с корозивни химикали като например абразивни сапуни и вода с високо съдържание на хлор (басейнна вода).
  • Преди потапяне във вода винаги проверявайте дали коронката е натисната надолу или завинтена
Ремонт на часовници
Научете още за водоустойчивостта тук
Погрижете се за часовника си