Тук можете да се запознаете с основните елементи на часовниците и с някои от функциите им. Така ще можете да разговаряте уверено за своя часовник, като използвате правилните термини.

Безел

Безелът обхваща стъклото на часовника и обикновено е направен от метал или керамика.

Верижка или каишка

Това е нещото, което придържа часовника към китката Ви. Можете да смените оригиналната каишка или верижка и часовникът ви да промени вида си коренно. Или не. Вариантите за материали са различни  кожа, метал, найлон, силикон, гума….

Каса

Касата или корпус е елементът на часовника, който съдържа механизмът и циферблатът. Той ги защитава от износване и увреждане, както и от външните условия. Може да бъде в различни форми и от различни материали. Например титан, стомана, бронз.

Коронка

Коронката е копче, което се намира от външната страна на касата, с която се настройва времето и календара. Може да се използва и за навиване на часовника, ако е механичен.

Стъкло

Това е прозрачният елемент, който покрива горната част на циферблата. Проектиран е, за да пази часовника от замърсяване и вода и да намали отблясъците. Повечето модерни часовници използват К-1 или сапфирено стъкло.

Циферблат

Частта на часовника, която показва времето. Може да бъде в различни цветове и комбинации на маркировката.

Стрелки

Стрелките са марките, които показват времето. Повечето часовници имат поне по три – за часове, минути и секунди. Възможно е да бъдат и значително повече.

Маркер за часа/индекс

Индикациите на циферблата, които показват часа. Възможни са различни стилове.

Лъг

Това са продълженията на касата на часовника, с които каишката или верижката се захваща за касата.

Марка

Това е информацията за производителя на циферблата на часовника.

Осветеност

Много часовници имат маркери за часа и стрелки, които светят на тъмно. Производителите използват определени материали, за да постигнат този ефект. В някои случаи, като в някои модели Vostok europe, се използват високотехнологични решения като миниатюрни тръбички с радиоактивен изотоп, например тритий. Те не са основен елемент от часовника, но добавят акценти и важни функции.

Бутон/Pusher

Това е бутон на касата, който контролира допълнителните функции на часовника, като настройка на дата/ден от седмицата или хронограф.

Допълнителен циферблат/Subdial

Това е по-малък циферблат, вграден в основния циферблат. Той дава информация, която не е включена в основния циферблат, като дата или секунди, изминало време и други.

Стрелка за секундите с плавно движение

Вместо да подскача веднъж в секунда, стрелката на повечето механични и автоматични часовници се движи плавно по циферблата или по-малките помощни циферблати. При кварцовите тя се мести веднъж в секунда. При механичните, честотата е по-висока и движението изглежда (почти) плавно.

Тахиметър

Това е функция или компликация (complication) на часовника, която позволява на потребителя да измерва скорост. Някои позволяват и измерване на разстояние, пулс и др.

Ремонт на часовници
Научете още за анатомията на часовниците