Тук можете да прочетете за допълнителните функции на часовниците, различни от измерването на времето. Те добавят различна функционалност, която често е свързана с типа часовник, историята и предназначението му.

Тахиметър

Това е функция или компликация (complication) на часовника, която позволява на потребителя да измерва скорост. Някои позволяват и измерване на разстояние.

Ротационен безел

Това е функционална част от часовниците за гмуркане (дайвър), която помага на водолаза да следи наличния запас от въздух. Той се движи само срещу часовниковата стрелка и така помага на водолаза да прецени колко въздух има в бутилката си и от колко време е под водата.

Прозрачен капак на касата

Механизмът в часовникът е изключително интересен и, нека не се лъжем, изглежда страхотно. Затова капаците на някои каси са прозрачни, така че можете да видите „двигателя“ на своя механичен часовник.

Камък/Jewel

Това са малки сапфири или рубини, които действат като лагери за зъбните колела на механизма и намаляват триенето и износването.

Осцилираща тежест

В автоматичните часовници, тази тежест използва гравитацията, за да осигури енергията, нужна за отчитане на времето. когато го носите на китката си, часовникът се навива без ръчна намеса.

Индикатор за енергиен резерв

Той е семпла, но удивително полезна компликация. Той показва колко потенциална енергия е съхранена в пружината на механичния часовник. Обикновено това е визуализирано с малка стрелка и съответстваща скала. Алтернативен подход е прозорчето с въртящо се колело със стойности.

Клапан за изпускане на хелия

Това е функционалност за професионални гмуркачи. Тя позволява изпускане на инертните газове, които преминават през уплътненията на часовника по време на продължителни гмуркания на голяма дълбочина.

Ремонт на часовници
Научете още за анатомията на часовниците