Тук можете да прочетете за материалите и покритията, използвани в касите на часовниците Vostok Europe.

Неръждаема стомана

Абсолютна класика, този материал е достъпен, изключително устойчив и много разпространен. Това е тип стомана, който е изключително устойчив на ръжда, съответно на влага и пот.

Малко вероятно е неръждаемата стомана да предизвика алергична реакция. Тя има различни качества, в зависимост от чистотата и начина на производство. Часовниците от високия клас често използват неръждаема стомана 316L.

PVD

Пълното име на процесът е „Physical Vapor Deposition“. Без излишни детайли, това е метод, който позволява нанасяне на много тънък слой изключително здраво покритие върху неръждаема стомана и други материали.

То се обозначава с:

  • IPG, за златен цвят;
  • IPS, за сребърен цвят;
  • IPB, черен цвят.

Разбира се, възможни са и други цветове. Предимството на PVD е, че цвета на часовника не се променя с течение на времето. Vostok Europe използва тази технология, за да гарантира качеството и брилянтния външен вид на някои от моделите си.

Титан

Основните характеристика на всеки материал, на базата на които инженерите го оценяват са здравина, твърдост, издръжливост, лекота и устойчивост. Има много сплави на титана, които се използват в практиката. Това се отнася и за всеки друг метал. Най-известната сплав е Ti-6Al-4V, известeн и като Grade 5.

Основното предимство на титана пред стоманата е в плътността. Неговата маса е приблизително наполовина на тази на стоманата, плътността му е 4.5 g/cc срещу 7.8 за стоманата. Така, каса със същата здравина, направената от титан тежи наполовина на стоманената.

Устойчивост на корозия и хипоалергенни свойства

Основателна причина да искате часовник от титан е неговата устойчивост на корозия. Тя е толкова добра, че е почти невъзможно да го накарате да корозира. Устойчив е на всички киселини, с изключение на азотната. А тя не е нещо, до което имате достъп във всекидневието.

Устойчивостта му на корозия е сходна с тази на платината. Това е и ключа към хипоалергенните му свойства. Той е толкова инертен благодарение на оксидня слой, който се формира на повърхността му, че не реагира с човешкото тяло. Това го прави идеален материал за различни приложения в медицината.

 

Бронз

Вероятно най-популярната медна сплав. Обикновено има червеникаво-златист цвят. По-твърд е от месинга, което го прави предпочитания материал за каси на часовници. Популярността на неръждаемата стомана, обаче е много по-голяма, защото тя е по-евтина, твърда и се произвежда по-масово.

Въпреки това, бронзът има отлична устойчивост на корозия, особено, ако е подобрен с модерни формули. Неслучайно векове наред той е бил предпочитаният метал за елементи на корабите, които постоянно са подложени на корозивното въздействие на морската вода. Затова и заради неповторимия стил  Vostok Europe го използва за някои от дайвърите си.

Ремонт на часовници
Learn more