Тук можете да прочетете за механизмите, които се грижат за движението на стрелките на часовника Ви.

Механизмът обхваща не само движението на стрелките по циферблата, но и начинът, по който механиката в часовника постига този ефект. Той е ключов за начина, по който работи.

Основните типове, които можете да срещнете са два – кварцов и механичен. Те предлагат различни вариации, типове захранване и зареждане, както и хибридни решения, които съчетават характеристики и на двата типа механизми. пример за това са кварцовите часовници, захранвани не от батерия, а от пружина или ротор, подобно на механичните си събратя.

Основните типове механични часовници са два – с ръчно и автоматично навиване (от движенията на китката). Възможните вариации като стил, допълнителни функции (компликации) и аксесоари, са неизброими.

Механичен часовник

Този тип часовник се задвижва от механизъм, чийто източник на енергия е пружина. Тя представлява навита метална тел. Навиването става на ръка. След като сте навили пружината, тя бавно се развива и задвижва стрелките и другите елементи.

При бавното отдаване на потенциалната енергия секундната стрелка се движи с плавно, равномерно движение по циферблата на часовника. Повечето пружини имат дължина около 23-33cm. Колкото по-дълга е пружината, толкова повече енергия може да съхрани. Това осигурява по-дълги периоди между навиването на часовника.

Автоматичен часовник

Вашият автоматичен часовник принципно е същия като механичния. Той е захранван от пружина и използва деликатни механизми, който предават енергията ѝ до стрелките на часовника. Основната разлика е, че автоматичния часовник не изисква да го навивате на ръка. Вместо това, той използва движенията на ръката Ви, за да навие пружината, докато носите часовника. Този тип часовници се наричат още “самонавиващи се”.

В часовника има малка тежест, наречена ротор. Когато движите китката си, той се движи. Той е свързан с пружината и я навива, като ѝ предава енергията от движенията Ви. Автоматичните часовници имат и съединител, който предпазва пружината от пренавиване, докато ги носите.

Кварцов механизъм

Вместо да бъде задвижван от навита пружина като механичните си събратя, кварцовият часовник използва ток от батерия или друг източник. Батерията подава напрежение през малък кварцов кристален осцилатор. Това го кара да вибрира с честота 32 768 Hz. Вибрациите се измерват от верига, която ги превръща в пулсации. Това задвижва секундната стрелка на часовника.

Тъй като кварцовите часовници използват електрически пулсации за задвижване на секундната стрелка, те се движат по характерния (тик-так) начин. Стрелката се мести веднъж в секунда. При механичните часовници движението ѝ е плавно. Същото се отнася и за тези с автоматичен механизъм.

Като правило кварцовите часовници са по-точн и надеждни от мехничнте си събратя. Те са и значително по-устойчиви на механични влияния.

Ремонт на часовници
Научете още за часовниците и начина им на работа
Погрижете се за часовника си