Осветлението на стрелките, индексите и в някои случаи на целите циферблати, пряват часовниците по-лесно използваеми в тъмното. Идеята е съвсем проста – да можете да видите колко е часа, без да имате нужда от друг източник на светлина. Както много нововъведения в часовникарството и изобщо, осветлението на стрелките и циферблатите се появява първо във военните часовници.

Начините на осветяване, обаче, са различни. Първоначално са използвани радиоактивни изотопи (предимно радий), нанаасяни ръчно с четки върху стрелките и циферблатите. С течение на времето, тази практика е прекратена, заради вредите, което нанася на здравето на работниците, които са най-вече жени.

Фотолуминисценция

Пигментите, базирани на фотолуминисцентен материал, например стронциев алуминат, са най-често използваните източници на светлина в часовниците днес. Тези материали не са радиоактивни и се нанася на стрелките, индексите и циферблатите. Така те сияет в тъмното, обикновено в син или зелен нюанс. Принципът на действие е, че абсорбира светлината, след което я излъчва отново.

Недостатъкът, в сравнение с радиоактивните изотопи е продължителността на сиянието в тъмнината. Луминисценти циферблати, базирани на тази технология, обикновено издържат около седем часа в пълна тъмнина. Швейцарската марка Super-LumiNova, основана в началото на 90-те, направи този метод масов и е един от основните доставчици.

Vostok europe Mirya 9516-5555249 Leather Strap

Тръби с тритиев газ

Тритият се завърна, един вид. Но не под формата на боя. Чрез тази технология получавате предимствата на радиоактивните изотопи, че святят много дълго в тъмнината, но не и недостатъкът. Това  става по следния начин: Тритият, в газообразна форма, е запечатан в борсиликатно стъкло, чиято вътрешност е покрита с фосфор.

Тритият преминава радиоактивен разпад, отделя електрони, които карат фосфора да сияе. Въпреки, е все пак е радиоактивен, газът е практически безвреден, защото е капсулован. Няколко производителя използват такава технология сред тях е и Vostok Europe.

Това се прилага най-вече в часовници за работа и дайвъри, защото лиминисценцията им не избледнява след няколко часа, както в случая със Super-LumiNova. Недостатъкът е, че периодът на полуразпад е едва 1 годни. Тоест, след 24 години едва една четвърт от радиоактивният материал ще е налична. Тогава тръбите с тритиев газ избледняват достатъчно, за да се налага подмяна. Обикновено е добре да я извършвате през около 10 години.

Електролуминисценция

Електролуминисценцията е отделяне на светлина в резулта на напрежение, което преминава през фосфор. Луминисценти циферблати, базирани на този процес използват пластмасов или стъклен панел, покрит с проводим материал и фосфор, монтиран зад циферблата.

С натискане на бутон се затваря електрическа верига, фосфорът реагира и осветява циферблата. Това се среща най-често при дигиталните часовници, но има и аналогови модели, например Timex Indiglo.

Ремонт на часовници
Научете още за източниците на светлина в часовниците